Guide: Sådan udskifter du dine gamle stikkontakter

Der er ikke noget som stikkontakter, der kan bryde det æstetiske i ens hjem. Mange ældre boliger er udstyret med gamle stikkontakter, der udover at være gamle at kigge på, også er forældet i teknologien og dets sikkerhed, hvorfor det kan være nødvendigt med en udskiftning. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du udskifter dine gamle stikkontakter. 

I dag er det tilladt som privatperson at udskifte egne stikkontakter så længe man er bevidst om hvad man laver, og overholder de sikkerhedsregler der gør sig gældende. Er der tale om en stikkontakt med en højere spændingsvolt end 270 volt, kan det dog være nødvendigt at søge hjælp udefra til de gamle stikkontakter

Trin 1: Find nye stikkontakter 

Det første trin på vejen med et pænere og mere sikkert hjem er at finde nogle nye stikkontakter, som pryder hjemmet og bryder ind med resten af møblementet og vægfarven. Der findes et stort udvalg både online og i fysiske butikker, så her er det blot om at finde frem til de helt rette stikkontakter. 

Det er vigtigt ved køb af en ny stikkontakt, at man sørger for at udskifte stikkontakten med en tilsvarende model. Det skyldes, at de forskellige dåser skal kunne passe sammen, hvorfor man ikke kan udskifte med et modul, der ikke er tilsvarende det, der sidder i væggen. Er der tale om andre udskiftninger, der ikke vedrører afbryder og stikkontakter indendørs i boligens elinstallation, bør man forinden grundigt undersøge, hvorvidt det er ansvarligt at udføre arbejdet selv. 

Trin 2: Kontrollér spændingen i kontakten 

Ved hjælp fra en spændingstester, er det muligt at kontrollere at der er spænding i kontakten, og således sikre sig, at der er lys, når kontakten tændes. Det er meget vigtigt at slukke for denne kontakt inden arbejdet påbegyndes. Kontakten slukkes på eltavlen, hvorefter man igen bør undersøge ved hjælp af spændingstesteren, at der ikke er spænding på kontakten. 

Trin 3: Stikkontakten afmonteres 

Når der er foretaget kontrol af spændingen og kontakten er slukket, påbegyndes arbejdet med afmontering. Her er det vigtigt at holde tungen lige i munden, når skruer skal skrues korrekt ud, og ledninger skal afmonteres. 

Trin 4: Montering af ny stikkontakt 

Afslutningsvis skal den nye stikkontakt monteres. Dette gøres ved at montere alle ledninger i den nye kontakt for derefter at skrue rammen på. Når stikkontakten er skruet forsvarligt på, kan afdækningerne klikkes på igen.