Sådan får du rene tæpper i hjemmet

Tæpper er bløde og behagelige at have liggende på gulvet, og det er derfor helt forståeligt, at mange danske familier foretrække disse, frem for hårde, kolde og upersonlige gulve.

Et tæppe stiller dog krav til jer som familie og kræver sin pleje og sin rensning. Læs med herunder hvor du får en række tips til, hvordan du renser dit tæppe bedst muligt.

Tip 1: Varmehærdet voks

Afbrænding af stearinlys i huset kan resultere i, at der drypper voks ned på gulvtæppet, hvor det hurtigt hærder og bliver indlejret i fibrene. Vi anbefaler at varme voksen tilbage til en halvflydende tilstand for at fjerne den. Læg en hvid klud over et varmt strygejern (brug indstillingen “ingen damp”). Sæt derefter strygejernet oven på voksen, indtil det smelter. Skrab den blødgjorte voks af med en smørkniv eller en kam.

Tip 2: Hydrogenperoxid til din undsætning

Få tæppepletter er så tydelige eller grimme som blod. Men at få et papirskåret på din finger og få et par dråber på gulvtæppet, betyder ikke, at din shag er permanent plettet.

Brintoverilte vil få blod ud hele dagen lang. Løsn først tørret blod op med vand blandet med et mildt rengøringsmiddel. Brug derefter en smørkniv til at skrabe så meget blod af fibrene som muligt.

Tip 3: Dirk slik- og bolcherester ud

Hvis du har børn i huset, vil du før eller siden ende med slik, der sidder fast på gulvtæppet. Prøv først at skrabe slik ud med en smørkniv. Læg derefter området i blød med en svamp dyppet i vand blandet med mild sæbe. Det er vigtigt at få alt sukkeret ud, ellers vil det sted på tæppet lettere tiltrække snavs og snavs end det omkringliggende område. Det samme gør sig gældende, hvis du har købt dagligvarer online, og det er disse, der er spildt på gulvet.

Når slik er fjernet, tør stedet ved at duppe det med en bomuldsklud eller køkkenrulle.

Tip 4: Rens kæledyrsulykker organisk

Hvis du bor med kæledyr, er det kun et spørgsmål om tid, før en af dem kommer ud for et uheld på gulvtæppet. Vi foretrækker at bruge organiske rengøringsmidler, frem for ætsende kemikalier. Spray rensemidlet direkte på pletten. Du bliver nok nødt til at skrubbe lidt for at fjerne al pletter og lugt, men tør derefter rengøringsmidlet af med en hvid klud eller køkkenrulle.

Tip 5: Gør rent i dybden regelmæssigt

Den allerbedste måde at holde tæpper til at se friske og nye ud, er at dybderense dem regelmæssigt med en damprenser. Damprensning involverer at bruge en renseopløsning under tryk, der sprøjtes dybt ind i tæppet via vandstråledyser. Og maskinen vil også udtrække rengøringsopløsningen sammen med snavs og snavs i tæppet.

Det varme vand og damp trænger ind i tæppefibrene helt ned til bagsiden for at løsne eventuel indlejret jord, støv eller fedtede aflejringer. Resultatet er, at dit tæppe bliver renere, end det nogensinde har været.

Vi anbefaler, at en husstand på fire personer grundigt renser deres tæpper hver sjette måned. Bemærk, at disse ikke-giftige rengøringsmidler også kan bruges til at fjerne andre typer pletter, herunder kaffe og saucer.